فین تک

ارز دیجیتال چیست؟ مفهوم کریپتوکارنسی به زبان ساده

هر کشور، پول یا همان ارز اختصاصی خود را دارد که توسط دولت آن کشور، نظارت می‌شود. حالا تصور کنید که با تغییر مناسبات اجتماعی و افزایش ارتباط بین مردم دنیا، یک واحد پول یکسان در همه جا وجود داشته باشد. جذاب به نظر می‌رسد، نه؟ خب در همین ابتدا این سوال به وجود می‌آید که این پول باید بر طبق پول کدام کشور تعیین شود؟ چه کسی نظارت آن را برعهده بگیرد؟ کدام دولت و حکومت، پشتوانه آن را تعیین کنند و اصلا، این پول چه شکلی داشته باشد؟ خوشبختانه و بدون ایجاد تمام این چالش‌ها، یک پول یا همان ارز جهانی، در حال حاضر وجود دارد که پول دیجیتالی، ارز دیجیتالی، رمز ارز و کریپتوکارنسی هم نامیده می‌شود. شک نداریم که شما هم در طی این سال‌های اخیر، ده‌ها بار این اسم‌ها را از گوشه و کنار شنیده‌اید. حالا اگر هیچ وقت دقیق و واضح متوجه نشده‌اید که این پول‌ها چه هستند، چه تفاوتی با پول‌های عادی دارند و مزیت استفاده از آن‌ها چیست، همراه ما باشید تا در این مقاله، همه این جزئیات را به‌صورت کامل و با زبانی ساده، به شما هم بگوییم!

فهرست مطالب

ارز دیجیتال، معرفی پول‌های دیجیتالی

ساده‌ترین توضیح برای ارز دیجیتال این است که این ارز، یک پول دیجیتالی است که برای تایید و ثبت تراکنش‌های مختلف خود، به هیچ بانک یا موسسه مالی، نیاز ندارد. از این پول می‌شود برای سرمایه‌گذاری یا خرید و فروش، استفاده کرد و همه تراکنش‌های انجام‌شده با این ارز، در یک شبکه بسیار گسترده و به‌شدت امن یعنی «بلاکچِین»، ثبت می‌شوند.

این پول دیجیتالی، امکان تراکنش مالی امن را بین افراد مختلف فراهم می‌کند و برای انجام تراکنش‌ها، به هیچ فرد سومی نیاز نیست. نام کریپتوکارنسی این پول‌ها، از آن‌جایی ایجاد شد که اولین رمز ارز دنیا، بر اساس الگوریتم‌های متنوع کریپتو و تکنیک‌های کریپتوگرافی که امنیت این پول‌ها را تامین می‌کنند، رمزنگاری شدند.

نقطه مرکزی اعتبار و کارآمد بودن ارزهای دیجیتالی، تکنولوژی بلاکچِین است. درست مطابق نام این تکنولوژی، بلاکچین شامل زنجیره‌ای از بلاک‌های اطلاعاتی است. این بلاک‌ها، اطلاعات تراکنش‌های انجام شده در سیستم رمز ارز را در خود ذخیره می‌کنند. اطلاعاتی هم‌چون تعداد رمز ارزهای هر کاربر، تاریخچه تراکنش‌ها و دیگر اطلاعات مهم، همه در این سیستم بلاکچین، درج خواهند شد.

برای درک بهتر بلاکچین، این سیستم را می‌توانید هم‌چون یک پایگاه داده بسیار عظیم در نظر بگیرید که هر کاربر، با حضور در این دنیا و اجرای نرم‌افزار اختصاصی آن، به یک گره (نود) در این سیستم تبدیل می‌شود. نکته بسیار مهم این‌جا است که هیچ کاربری، از دیگر کاربران برتر یا پایین‌تر نیست و همه قدرت کاملا یکسان دارند. اطلاعات درج شده در هر بلاک نیز توسط یک گره به‌تنهایی تغییر نمی‌کند و تنها زمانی ثبت می‌شود که از سوی دیگر گره‌ها به شکل سیستمی و اتوماتیک، تایید شود. بنابراین هیچ فرد، کاربر یا گره‌ای نمی‌تواند اطلاعات را دست‌کاری کند.

سیستم بلاکچین، تنها زمانی یک تراکنش را تایید می‌کند، که این تراکنش از طریق سیستم اختصاصی بلاکچین یعنی Proof of Work، تایید شود. در این صورت، این سیستم به‌صورت اتوماتیک، همه اطلاعات موجود در گره‌های دیگر را می‌سنجد و اگر اطلاعات موجود در همه واحدهای اطلاعاتی یا همان بلاک‌ها، یکسان بودند، تراکنش ثبت خواهد شد.

علاوه بر سیستم ثبت تراکنش، در دنیای رمز ارزها دقیقا مشابه دنیای واقعی که شما برای محافظت از پول‌های فیزیکی خود به یک مکان مشخص مثل کیف پول نیاز دارید، برای استفاده از کریپتوکارنسی‌ها هم شما به یک کیف پول نیاز خواهید داشت. کیف پول مورد نیاز برای پول‌های دیجیتالی، می‌تواند نرم‌افزاری باشد که در فضای ابری قرار گرفته یا بر روی یک فضای فیزیکی شخصی شما مثل لپ‌تاپ یا گوشی‌تان، ذخیره شده باشد. این کیف پول‌ها، ابزاری هستند که هویت شما را در دنیای دیجیتالی کریپتوکارنسی‌ها تایید کرده و امکان دسترسی شما به پول‌تان را فراهم می‌کند. این احراز هویت، از طریق عبارت‌های چندین کاراکتری که «کلید خصوصی» نامیده می‌شوند، انجام خواهد شد.

بنابراین در مجموع همه این توضیحات باید بگوییم که ارز دیجیتال، نوعی پول دیجیتالی است که به هیچ فرد یا قدرت مشخصی، وابسته نیست و بر طبق الگوریتم‌های بسیار قوی و غیر قابل تخریب، رمزنگاری شده است. افراد می‌توانند رمز ارزهای خود را در نرم‌افزارهایی که کیف پول نامیده می‌شوند، ذخیره کنند و برای استفاده از آن‌ها، باید به این کیف پول‌ها دسترسی داشته باشند.

این توضیحات، تنها بخش بسیار کوچکی از معرفی کلی رمز ارزها است و بدون شک شما هم می‌دانید که تکنولوژی به کار رفته در این ارزها، شامل نکات و جزئیات بسیار بیشتری است. حضور در دنیای کریپتوکارنسی‌ها، با اصطلاحات و عبارت‌های متنوعی همراه است و برای درک بهتر مطالب این حوزه، باید با چند اصطلاح کلیدی و اصلی، آشنا شوید. در بخش بعدی، ابتدا برخی از این عبارت‌های مهم را به‌زبان ساده شرح خواهیم داد، همراه ما باشید!

معنای اصطلاحات دنیای رمز ارزها به زبان ساده

برای درک بهتر این دنیا، باید معنای عبارات زیر را بدانید:

کریپتوکارنسی: یک ارز مجازی و دیجیتالی است که از کریپتوگرافی برای تامین امنیت آن استفاده می‌شود. کریپتوکارنسی‌ها تحت نظر هیچ‌گونه موسسه یا مجموعه متمرکزی نیستند و به‌صورت کاملا غیر متمرکز، اجرا می‌شوند.

  • بلاکچین: یک منبع شفاف، غیر متمرکز و بسیار گسترده که اطلاعات تراکنش‌های مختلف را در سرتاسر یک شبکه عظیمی از کامپیوترها، ثبت می‌کند. این سیستم، بسیار امن بوده و به هیچ عنوان قابل تخریب نیست.
  • بیت‌کوین: اولین و مشهورترین کریپتوکارنسی دنیا که در سال ۲۰۰۹ توسط یک فرد با هویت پنهان معرفی شد.
  • آلت‌کوین: هر نوع کریپتوکارنسی به جز بیت‌کوین، آلت‌کوین نامیده می‌شود.
  • تریدکردن: فرآیند خرید و فروش با رمز ارزها، ترید نامیده می‌شود. در اصطلاح عام، بررسی نمودار افزایش یا افت قیمت رمز ارزها و خرید و فروش انواع ارزهای دیجیتالی برای رسیدن به سود بیشتر، تریدکردن نام دارد.
  • والت: یک سیستم فیزیکی یا نرم‌افزار مجازی برای ذخیره کریپتوکارنسی است که اطلاعات مهم هر کاربر مثل کلید عمومی و کلید خصوصی در آن ذخیره می‌شود. انجام انواع تراکنش یا ذخیره پول هم با استفاده از والت، انجام خواهد شد.
  • کلید عمومی: یک کد کریپتوگرافی که درست مثل شماره کارت اعتباری، یک رقم منحصر به‌فرد است و افراد با استفاده از آن، می‌توانند برای هم پول واریز کنند.
  • کلید خصوصی: یک کد خصوصی کریپتوگرافی است و درست مثل رمز عبور کارت‌های بانکی یا پسورد اکانت‌های مختلف، تنها باید در اختیار خود کاربر باشد. شما با این کد می‌توانید وارد والت خود شوید و ارزهای خود را مدیریت نمایید.
  • ماین‌‌کردن: Mining، فرآیند حل معادله‌های پیچیده ریاضی با استفاده از سیستم‌های کامپیوتری قوی است که هر سیستم پس از رسیدن به جواب، یک کوین به‌عنوان جایزه تعلق می‌گیرد.

پس از بررسی این اصطلاحات اولیه، ممکن است این سوال هم برای شما ایجاد شده باشد که اصلا رمز ارزها از کجا و در چه تاریخی به وجود آمدند و نقطه شروع آن‌ها کجا بود؟

تاریخچه کریپتو کارنسی

کدهای بیت‌کوین

جرقه‌های پیدایش کریپتوکارنسی از زمانی آغاز شد که تعامل انسان‌ها در فضای اینترنت، روز به‌روز و ساعت به‌ساعت، افزایش پیدا کرد. پس از آن، کاربران به فضایی نیاز داشتند که از طریق آن، تراکنش‌های مالی خود را انجام دهند. در این راستا، سایت‌های واسط و حتی پول‌های مجازی مختلفی از سال ۱۹۸۳ تولید شدند که هیچ‌کدام نتوانستند مسیر خود را ادامه دهند. پس از چندین سال فراز و نشیب، در سال ۲۰۰۸، دنیای تراکنش‌های مالی دیجیتالی، برای همیشه تغییر کرد.

در این سال، «ساتوشی ناکاموتو» با انتشار یک مقاله کوتاه، ایجاد یک روش تعامل مالی جدید را به اطلاع همه مردم دنیا رساند. این توسعه دهنده که هنوز هیچ‌کس هویت آن را نمی‌داند، یک نرم‌افزار اوپن‌سورس را معرفی کرد. افراد با اجرای این نرم‌افزار در کامپیوترهای شخصی‌شان، می‌توانستند مجموعه‌ای از معادلات را حل کرده و به یک امتیاز یا همان سکه که در این نرم‌افزار «بیت‌کوین» نامیده می‌شد، دست پیدا کنند. با اجرای نرم‌افزار، آن سیستم به یک نود در شبکه بلاکچین بیت‌کوین تبدیل می‌شود.

این امتیازها یا همان بیت‌کوین، در آن سال هیچ ارزشی نداشتند. پس از آن و در طی سال‌های آینده، با ورود دیگر رمز ارزها مثل اتریوم و البته آغاز تراکنش‌های مالی با استفاده از این ارزها، دنیا شاهد تغییرات مختلفی در این بازار شد. کم‌کم بیت‌کوین از یک ارز دیجیتالی ناشناخته در دنیای افراد علاقمند به تکنولوژی، به یک ابزار جذاب برای خرید و فروش یا سرمایه‌گذاری تبدیل شد و هر لحظه قیمت آن افزایش پیدا می‌کرد. در سال ۲۰۱۷، ارزش بیت‌کوین به اوج خود رسید. در این سال و تنها در حدود ۱۱ ماه، ارزش هر بیت‌کوین از ۱۰۰۰ دلار به ۱۱ هزار دلار افزایش پیدا کرد.

نکته بسیار مهمی که اغلب مردم آن را فراموش می‌کنند این است که بیت‌کوین و هر نوع رمز ارز دیگر، زمانی باارزش‌تر می‌شود که تراکنش‌های مالی با آن انجام شود. بنابراین اغلب افرادی که پس از افزایش قیمت بیت کوین، به هدف ثروتمند شدن، بیت‌کوین خریدند و آن را به‌صورت راکد در والت‌های خود قرار دادند، احتمالا به هدف خود نخواهند رسید.

در طی سال‌های بعد، ارزهای دیجیتال با فراز و نشیب‌های زیادی مواجه شدند. در برخی کشورها مثل السالوادور، تعامل مالی با رمز ارزها قانونی اعلام شد و چند کشور دیگر نیز این قانون را تصویب کردند. در عین حال، برخی کشورها مثل چین که بزرگترین بازار جهانی ارزهای دیجیتال بود، تمام تراکنش‌های مالی با استفاده از رمز ارزها را غیر قانونی اعلام کرد. این اتفاقات، هر کدام باعث افزایش یا کاهش قیمت کریپتوکارنسی‌ها در دنیا می‌شد.

در حال حاضر، هزاران کریپتوکارنسی مختلف در دنیا وجود دارند و هر کدام با قیمت خاص و مشخصی، به فروش می‌رسد. در این بازار، هنوز هم بیت‌کوین مهم‌ترین و ارزشمندترین رمز ارز دنیا است و اگر می‌خواهید با دیگر کریپتوکارنسی‌های مشهور و باارزش آشنا شوید، بخش بعدی به شما کمک خواهد کرد!

بهترین رمز ارزها و معرفی هر کدام

فقط کافی است چند دقیقه در دنیای رمز ارزها حضور داشته باشید که چندین نام مختلف از انواع ارزهای دیجیتالی بشنوید و در این میان، همیشه این سوال به‌وجود می‌آید که بهترین رمز ارزها کدام هستند و برای شروع، باید کدام موارد را به‌خوبی شناخت؟ بر طبق مقاله اخیر فوربز در سال ۲۰۲۳، ۵ رمز ارز معتبر و ارزشمند در این سال، شامل موارد زیر هستند:

بیت‌کوین

بیت کوین

اولین و معتبرترین رمز ارز دنیا که در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو معرفی شد، بیت‌کوین است. این رمز ارز بر روی یک شبکه بسیار گسترده به نام بلاکچین اجرا می‌شود و هزاران کامپیوتر در سرتاسر دنیا به این شبکه متصل هستند. به دلیل تکنولوژی به کار رفته در این سیستم و استفاده از الگوریتم‌های کریپتوگرافی پیچیده، امکان کلاهبرداری و سرقت در این سیستم به کمترین میزان ممکن رسیده است.

ارزش بیت‌کوین جهش فوق‌العاده‌ای را تجربه کرده و پس از بارها افزایش و کاهش، در حال حاضر و در اواسط سال ۲۰۲۳، قیمت هر بیت‌کوین به ۲۷ هزار دلار رسیده است.

اتریوم

اتریوم

اتریوم به‌صورت هم‌زمان یک پلتفرم بلاکچین و یک کریپتوکارنسی است. این رمز ارز با داشتن قابلیت‌های مختلف هم‌چون معامله هوشمند که امکان معامله اتوماتیک پس از رسیدن به یک قیمت خاص را در اختیار کاربران می‌گذارد، یکی از محبوب‌ترین ارزها برای توسعه‌دهنده‌ها است.

این رمز ارز هم با یک جهش عالی مواجه شد و از یک دلار در آوریل سال ۲۰۱۶، در حال حاضر و در سپتامبر ۲۰۲۳، کمی بیشتر از ۱.۵۰۰ دلار ارزش دارد.

تتر

تتر

برخلاف بقیه رمز ارزها، تتر یک ارز دیجیتالی با ارزش و قیمت پایدار است. منظور ما چیست؟ باید به شما بگوییم که تتر، توسط ارزهای بسیار معتبر مثل دلار و یورو، پشتیبانی می‌شود و به‌صورت فرضی، قرار است هر تتر همیشه به ارزش یک دلار یا یک یورو باقی بماند. در حالت تئوری، با این روش ارزش تتر همیشه یک میزان مشخصی خواهد داشت و با جهش‌های خیلی عجیب، مواجه نمی‌شود. بنابراین برای سرمایه‌گذارهایی که به دنبال یک رمز ارز معتبر و امن هستند، تتر بهترین گزینه سرمایه‌گذاری خواهد بود.

بایننس کوین

بایننس کوین

همان‌طور که از اسم این رمز ارز قابل درک است، بایننس کوین توسط بزرگ‌ترین و معتبرین صرافی جهان یعنی بایننس، به دنیا عرضه شد. همه می‌توانند با استفاده از این رمز ارز، در این صرافی معامله انجام داده یا کارمزد معاملات خود را بپردازند.

پس از معرفی اولیه در سال ۲۰۱۷، در حال حاضر می‌توانیم از بایننس کوین در انواع تعاملات مالی مثل خرید و فروش یا حتی رزرو هتل، استفاده کنیم. این رمز ارز قابل تبدیل به دیگر ارزهای دیجیتالی مثل اتریوم و بیت‌کوین نیز بوده و حضور آن در دنیا روز به‌روز بیشتر می‌شود. بایننس کوین در ابتدای حضور خود، تنها ۰.۱۰ دلار ارزش داشت و در حال حاضر، در سپتامبر ۲۰۲۳ ارزش آن به ۲۱۱ دلار رسیده است.

U.S Dollar Coin

US Dollar کوین

مشابه تتر، یو.اس.دلار کوین نیز یک رمز ارز پایدار است که دلار آمریکا از آن پشتیبانی می‌کند. هدف از این کریپتوکارنسی نیز این است که قیمت هر عدد از آن، همیشه معادل یک دلار باشد. این رمز ارز نیز توسط اتریوم پشتیبانی می‌شود و برای انجام انواع تراکنش‌های مالی جهانی، می‌توانید از آن استفاده کنید.

علاوه بر این ۵ رمز ارز، ۵ رمز ارز مشهور دیگر نیز در این مقاله فوربز به‌عنوان برترین کریپتوکارنسی‌ها معرفی شدند که شامل XPR، کاردانو، دوج‌کوین، سولانا و ترون هستند.

حالا و پس از بررسی همه این موارد، بدون شک شما هم می‌خواهید بدانید که مزیت رمز ارزها چیست که در بخش بعدی، به بررسی مزایای مهم کریپتوکارنسی‌ها خواهیم پرداخت.

مزایای رمز ارزها و مشخصه‌های کلیدی آن‌ها

انواع رمز ارز

با وجود تمام این توضیحات، بدون شک شما هم با این سوال مهم مواجه هستید که مهم‌ترین مزیت‌های این ارزهای مجازی چیست؟ در این بخش، می‌توانید به پاسخ دقیق و کامل این سوال دست پیدا کنید.

امنیت فوق‌العاده با دو مشخصه غیر متمرکز و توزیع‌یافته

امنیت کریپتوکارنسی

دو مشخصه اصلی کریپتوکارنسی‌ها این است که این ارزها، هیچ نقطه مرکزی برای مدیریت ندارند و اطلاعات کلیدی آن‌ها، در تمام سیستم‌های موجود در این زنجیره تعاملات، ثبت شده است. همین موضوع باعث شده که قدرت در تمام شبکه به‌صورت متوازن تقسیم شود، هیچ فرد یا مجموعه‌ای، امکان مدیریت همه سیستم را نداشته باشد و با افزایش شفافیت تعامل‌های انجام شده، امنیت این سیستم به بالاترین حد ممکن خواهد رسید.

در بلاکچین، امنیت و احراز هویت هر تعامل، توسط هزاران گره موجود در این شبکه عظیم، تایید می‌شود. همه این گره‌ها، در صورت وقوع هر تغییری در تراکنش‌های شبکه، این اطلاعات را به همه گره‌های دیگر اعلام می‌کنند و به‌صورت بلادرنگ، این اطلاعات به‌صورت همزمان درج می‌شود.

در هر ۱۰ دقیقه، تراکنش‌های مختلف در بلاک‌های جدید ثبت شده و پس از تایید شدن، به هیچ‌عنوان و تحت هیچ شرایطی این اطلاعات قابل تغییر یا حذف نیست. غیر متمرکز بودن و توزیع جهانی، امنیت فوق‌العاده‌ای برای کریپتوکارنسی‌ها ایجاد می‌کند و کاربران می‌توانند با خیال راحت از عدم احتمال وقوع سرقت یا کلاهبرداری، سرمایه خود را به این بخش از ارزهای جدید و مدرن، انتقال دهند. البته این تکنولوژی، تنها به این معنا است که هیچ ارزی در این دنیا «سرقت» نمی‌شود، اما احتمال کاهش یا افزایش شدید قیمت و کاهش ارزش سرمایه، همیشه وجود دارد.

عدم افشای هویت

فرد ناشناس

یکی از اصلی‌ترین، مهم‌ترین و کلیدی‌ترین مزیت استفاده از کریپتوکارنسی‌ها، قابلیت پنهان‌کردن هویت در زمان تعامل مالی است. شما می‌توانید بدون ارائه اطلاعات شخصی خود، انواع تراکنش‌های مالی را در سرتاسر دنیا انجام دهید و به جز در حالت‌های خاص، امکان شناسایی شما به هیچ عنوان وجود ندارد.

در واقع در این سیستم گسترده، شما تنها یک آدرس والت هستید. در صورتی هویت شما قابل افشا است که شما آن آدرس را قبلا به فرد یا مجموعه‌ای داده باشید و حداقل یک نفر بداند که این آدرس، به شما اختصاص دارد. هر چند که باید بگوییم امکان ساخت ده‌ها والت توسط یک کاربر وجود دارد و شما می‌توانید یک آدرس والت را تنها برای استفاده محرمانه خود، نگه دارید و با این کار، هیچ‌وقت هویت خود را آشکار نکنید.

سرعت بسیار بالا انجام تراکنش با کمترین میزان کارمزد

برخلاف سیستم‌های مالی و اقتصای سنتی که انجام هر تراکنش در آن‌ها ساعت‌ها و روزها یا هفته‌ها طول می‌کشد، تعامل مالی با کریپتوکارنسی‌ها تنها به چند ثانیه زمان نیاز دارد. شما می‌توانید در کمتر از یک دقیقه، میلیاردها دلار را به هر نقطه از دنیا ارسال کنید و این موضوع برای مجموعه‌های تجاری عظیم، بهترین و جذاب‌ترین مزیت استفاده از رمز ارزها است. از طرف دیگر، با حذف واسطه‌ها، هزینه کارمزد نیز به شکل قابل توجهی کمتر می‌شود و کارمزد تراکنش مالی چند میلیون دلاری، ممکن است کمتر از ۵ دلار باشد.

کسب درآمد با استفاده از ماین‌کردن

هرچند در حال حاضر نمی‌توان این مورد را به‌صورت خاص به‌عنوان یکی از مزیت‌های اصلی کریپتوکارنسی‌ها عنوان کرد، اما در طی سالیان طولانی، امکان کسب درآمد تنها با استفاده از یک سیستم کامپیوتری، یکی از مهم‌ترین مزیت‌های ارزهای دیجیتالی بود. ابتدا و در آغاز معرفی کریپتوکارنسی‌ها، میزان پیچیدگی معادلات بیت‌کوین بسیار کمتر بود و هر کاربر با یک سیستم کامپیوتری عادی، می‌توانست پس از ساعت‌ها فعالیت (در حدود دو الی سه روز)، یکی از معادله‌ها را حل کرده و به‌عنوان پاداش، چند بیت‌کوین برنده شود.

پس از هر سال فعالیت کاربران برای حل‌کردن معادله‌های کریپتوگرافی، میزان بیت‌کوین‌ها در تمام دنیا نصف می‌شود. معادله‌ها سخت‌تر شده و امکان یافتن یک بیت‌کوین، لحظه به‌لحظه کاهش می‌یابد. این کاهش تعداد بیت‌کوین، یکی از اولین قوانینی است که ساتوشی ناکاموتو برای رمز ارز خود گذاشته بود. با گذشت سال‌ها، تعداد بیت‌کوین‌ها کمتر، ارزش آن‌ها بیشتر و امکان یافتن آن‌ها سخت‌تر شد.

در حال حاضر، یافتن یک بیت‌کوین با یک سیستم عادی، غیر ممکن است و حتما باید سیستم‌های قوی و اختصاصی داشته باشید. با وجود این‌که در حال حاضر این مزیت به کلی از بین رفته است، امکان کسب درآمد راحت از اولین رمز ارز دنیا، تا سال‌ها پیش یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های کلیدی این سیستم بود.

عدم ایجاد تورم مالی

از دیگر مزیت‌های فوق‌العاده انواع رمز ارزها، عدم امکان ایجاد تورم و گرانی در این ارزها است. در واقع هر رمز ارز، از تکنیک و روش انحصاری خود برای جلوگیری از تورم، استفاده می‌کند. برای مثال، بیت‌کوین محدودیت ۲۱ میلیونی دارد. یعنی پس از کشف‌شدن همه کوین‌ها و رسیدن به پاسخ تمام معادله‌های موجود در سیستم، هیچ بیت‌کوین جدیدی در دنیا یافت نمی‌شود و همه تراکنش‌ها با همان پول محدود و موجود، انجام خواهد شد.

تمام این محدودیت‌ها برای این است که از ایجاد تورم، جلوگیری شود و به‌صورت فرضی، هدف این است که با افزایش تقاضا برای استفاده از کریپتوکارنسی‌ها، ارزش آن‌ها نیز بیشتر شود و برخلاف ارزهای رایج دنیا، ارزش واقعی رمز ارزها هیچ‌گاه از بین نرود.

احتمال کسب سود بالا با سرمایه‌گذاری در این حوزه

نمودار افزایش و کاهش قیمت

جهش ناگهانی ارزش انواع رمز ارزها، باعث شد در طی یک دوره بسیار کوتاه، سرمایه‌گذاری در این حوزه سود شگفت‌انگیزی داشته باشد. هر چند ناگفته پیدا است که هر اوجی، سقوطی نیز در پی دارد و هیچ‌کس به‌صورت قطعی نمی‌تواند به شما بگوید که در آینده، این رمز ارزها به ارزش بسیار بالاتری دست پیدا می‌کنند یا همانند یک شوخی عجیب در وسط تاریخ، ارزش خود را به کلی از دست خواهند داد.

با وجود این باید بدانید که گزارش‌های مختلف سال ۲۰۲۲، سود خالص ۴.۶۷ میلیارد دلاری را در حوزه ارزهای دیجیتالی نشان داد و برخی پیش‌بینی‌های اقتصادی، احتمال افزایش سود ۱۲.۵ درصدی بین سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰ را نشان می‌دهند.

دسترسی بسیار سریع و آسان

دسترسی سریع و آسان از تمام نقاط دنیا تنها با داشتن اتصال اینترنت و دسترسی به والت، یکی از مزایای مهم انواع رمز ارزها است. بر خلاف انجام تراکنش‌های مالی در سیستم بانک‌داری سنتی، ایجاد یک والت و آغاز تراکنش مالی در دنیای رمز ارزها، به احراز هویت، پشت سر گذاشتن مراحل مختلف و تایید حساب و… نیازی ندارد. از طرف دیگر، حضور در این دنیا به سیاست‌های کلی دولت‌ها در مقابل یکدیگر نیز ارتباطی نداشته و بدون درگیر شدن با مسائلی هم‌چون تحریم مالی و دیگر موارد مشابه، همه مردم دنیا می‌توانند به‌راحتی خرید و فروش با ارزهای دیجیتالی را انجام دهند.

برای کاربران ایرانی، این نکته بسیار مهم باعث شده که چالش‌های تعامل مالی با دنیا، به کمترین حد ممکن برسد و همه بتوانند به‌سادگی و با داشتن یک والت، پرداخت ارزی انجام دهند.

بیشتر بخوانید: پرداخت ارزی چیست؟

شفافیت تراکنش‌های مالی

با اینکه انجام انواع تراکنش‌ها در دنیای رمز ارزها کاملا ناشناس و بدون احراز هویت است، اما داده‌های هر تراکنش، ثبت خواهند شد و همه کاربران، می‌توانند آن داده‌ها را ببینند. منظور ما چیست؟ تصور کنید که در یک دنیا، ده‌ها کاربر با هم ارتباط دارند. این کاربرها، هیچ اسم و مشخصات واقعی ندارند و تنها نشانه آن‌ها، عبارت‌های عددی منحصر به‌فردشان است.

حالا و در این شرایط، هیچ‌کس نمی‌داند که کاربر X، در دنیای واقعی چه کسی است و چه هویتی دارد، اما همه می‌توانند ببینید که این کاربر، تا به حال به چه والت‌هایی پول ارسال کرده، از چه والت‌هایی پول دریافت کرده و تمام تراکنش‌های انجام شده او را ردیابی کنند. به همین خاطر، شفافیت این سیستم بسیار زیاد است و کاربران به‌راحتی می‌توانند مسیر حرکت رمز ارزها را ردیابی کنند. امکان ردیابی آنلاین و لایو تراکنش‌های مالی با استفاده از اکسپلورر بلاکچین در پلتفرم کریپتوکارنسی وجود دارد.

البته باید بدانید که همه رمز ارزها از سیستم بلاکچین استفاده نکرده و برخی رمز ارزها، از سیستم‌های ثبت تراکنش‌های خصوصی استفاده می‌کنند. در این حالت، امکان ردیابی تراکنش‌ها تنها برای برخی کاربران معدود، امکان‌پذیر است. حالت سومی نیز وجود دارد که ترکیبی از دو حالت پیشین است و کاربرانی که از ادمین‌های اصلی شبکه مجوز دسترسی داشته باشند، می‌توانند تراکنش‌های انجام شده را ردیابی کنند.

حالا و پس از بررسی مزایای اصلی ارز دیجیتال، وقت آن رسیده که معایب آن‌ها را نیز با هم بررسی کنیم، پس با ما به بخش بعدی بیایید!

 استفاده از کریپتوکارنسی چه معایبی دارد؟

معایب بیت کوین

دنیای رمز ارزها هم چالش‌های خاص خود را دارد و در این بخش، نگاهی دقیق‌تر به معایب کریپتوکارنسی‌ها خواهیم داشت:

نوسان قیمت

افزایش سریع و ناگهانی قیمت ارز دیجیتال، باعث میلیاردر شدن افراد زیادی شده است، اما همین مشخصه می‌تواند به ضررهای بسیار بزرگی نیز منتهی شود. در صورتی که قیمت جهانی رمز ارزها، ناگهان کاهش پیدا کند، بخش زیادی از کسانی که سرمایه خود را در اوج قیمت بازار به این حوزه تزریق کرده‌اند، با ضررهای چشم‌گیری مواجه خواهند شد. به همین خاطر در نظر گرفتن دنیای ارز دیجیتال به‌عنوان یک مکان سودآور و فضایی برای ثروتمند شدن سریع و راحت، تصور نادرستی است و شاید ایجاد دورنمای امکان ثروتمند شدن سریع، یکی از اصلی‌ترین مشکلات این حوزه برای کاربران تازه‌وارد باشد.

 عدم وجود قدرت‌های مرکزی

شبکه گسترده برای تعامل مالی

از نگاه برخی افراد، مهم‌ترین مزیت دنیای کرپیتوکارنسی‌ها و عدم دخالت موسسه‌ها یا دولت‌های مختلف، می‌تواند یکی از عیب‌های اصلی آن نیز باشد. این افراد معتقدند که نبود یک سیستم مرکزی مدیریت، احتمال و البته امکان وقوع کلاهبرداری‌های مختلف از طریق افزایش و کاهش صوری قیمت و از بین رفتن سرمایه‌های جمعی را افزایش می‌دهد. هر چند این شرایط در ارزهای پایدار هم‌چون US Dollar وجود ندارد.

ریسک‌های امنیتی

با این‌که معماری تکنولوژی بلاکچین امکان هر نوع سرقتی را از بین برده است، اما در اکوسیستم رمز ارزها، احتمال هک‌شدن همیشه وجود دارد. این موضوع، مخصوصا با ورود افراد ناآشنا به این حوزه یا عدم جدی گرفتن مسائل امنیتی، روز به‌روز در حال افزایش است. مجرمان اینترنتی، تا به حال به والت‌های مختلفی حمله کرده‌اند و به افراد و کسب‌وکارهای زیادی آسیب رسانده‌اند.

احتمال گم‌شدن ارزهای دیجیتالی

در بخش‌های پیشین اشاره کردیم که هر کاربر برای دسترسی به رمز ارزهای خود، حتما باید کلید خصوصی خود را داشته باشد. امکان ذخیره رمز ارزها در دو حالت فیزیکی که Cold Wallet نیز نامیده می‌شود و حالت عادی آن یعنی ذخیره به‌صورت آنلاین، وجود دارد. در صورتی که شما، کلید خصوصی خود را گم کنید، به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی، امکان دسترسی به والت و رمز ارزهای خود را نخواهید داشت.

جالب است بدانید که در طی این سال‌ها، حدود ۲۰ درصد از تمام بیت‌کوین‌های یافت‌شده، به دلیل گم‌شدن کلید خصوصی، از دست رفتن اطلاعات روی هارد، گوشی یا حتی فلش و لپ‌تاپ، برای همیشه از دسترس خارج شده‌اند.

هزینه بالای استخراج

یکی دیگر از معایبی که برخی کارشناسان این حوزه درباره رمز ارزها عنوان می‌کنند، هزینه بالای استخراج کریپتوکارنسی‌هایی هم‌چون بیت‌کوین است. با افزایش پیچیدگی معادلات ریاضی مرتبط به استخراج بیت‌کوین، دستگاه‌هایی قوی‌تر با تولید گرمای بیشتر و مصرف برق بالاتر، وارد کار شدند.

افراد زیادی معتقدند که این دستگاه‌ها و افزایش استفاده از آن‌ها، می‌تواند آسیب‌های جدی به کره زمین بزند. هرچند در این صورت، باید استفاده از کریپتوکارنسی‌ها را با جایگزین فعلی آن‌ها یعنی بانکداری سنتی، مقایسه کنیم. ناگفته پیدا است که تمام بانک‌های سرتاسر دنیا، هزینه مالی، محیط‌زیستی و انسانی بسیار بیشتری نسبت به استفاده از رمز ارزها دارند.

غیر قابل بازگشت

از دیگر مشخصه‌های رمز ارزها، غیر قابل بازگشت بودن تراکنش‌های مالی آن‌ها است. در واقع پس از تایید شدن یک تراکنش و انتقال کریپتوکارنسی به یک والت، امکان معکوس‌کردن این فرآیند وجود ندارد. همین مسئله، احتمال کلاهبرداری را بیشتر می‌کند. در واقع اگر مشتریان بدون دریافت هیچ محصول یا خدماتی، مبلغی را به یک والت واریز کنند، امکان بازگرداندن آن پول وجود ندارد.

ناشناس بودن کاربران

بهترین مزیت‌ها با استفاده نامناسب، می‌توانند به به یک مشکل جدی تبدیل شوند و این موضوع در کریپتوکارنسی‌ها هم وجود دارد. کاربران در این دنیا، کاملا ناشناس و ناشناخته هستند و همین ناشناخته‌بودن، امکان فعالیت‌های مجرمانه و اخذ باج را نیز فراهم کرده است. در این حالت، مجرمان می‌توانند بدون نیاز به اخذ پول نقد برای عدم شناسایی، مبالغ بسیار زیادی را به‌صورت کریپتوکارنسی درخواست کنند و بدون افشای هویت، پول را به‌دست آورند.

فراموش نکنید که نوع استفاده انسان‌ها از هر وسیله و ابزار، می‌تواند مفید یا مضر بودن آن را مشخص کند و ارز دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست.

حالا و با وجود این مزایا و معایب، اگر می‌خواهید که در این دنیای جدید و جذاب، حضور داشته باشید و البته ضرر نکنید، باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید!

 نکات مهم برای جلوگیری از ضرر در دنیای رمز ارزها

با وجود تمام معایب احتمالی، با در نظر گرفتن چند نکته مهم می‌توانید میزان خطرات این دنیای مهیج و پر از چالش را کاهش دهید. در ادامه، برخی از مهم‌ترین روش‌های محافظت از خود در برابر خطرات دنیای کریپتوکارنسی را با هم مرور کنیم:

بررسی دقیق پیش از آغاز کار

قبل از سرمایه‌گذاری در کریپتوکارنسی، دقیقا بررسی کنید که نحوه کار ارزهای دیجیتالی چگونه است، در چه مواردی می‌توانید از آن استفاده نمایید و چطور باید آن را به دیگر ارزهای دنیا مثل دلار یا یورو، تبدیل کنید. حتما پیش از آغاز کار، منابع رسمی مرتبط با هر رمز ارز مثل بیت‌کوین، اتریوم و… را مطالعه نمایید و پس از آن، حتما مقاله‌های مستقل را نیز بخوانید. با این کار، دید کامل و جامعی نسبت به معایب و مشکلات و البته مزایا و فواید هر رمز ارز، به‌دست می‌آورید.

استفاده از والت امن

انواع سرویس‌‌دهنده‌ها، با ارائه پلتفرم‌های متنوع، والت‌های کریپتوکارنسی گوناگونی در دنیا عرضه کرده‌اند. در این شرایط، انتخاب یک سرویس‌دهنده امن و معتبر، اصلا کار راحتی نیست. با وجود تمام قابلیت‌های بی‌نظیر دنیای ارز دیجیتال، اگر شما یک والت نامعتبر داشته باشید و سرویس‌دهنده شما به کلید خصوصی‌تان دسترسی داشته باشد، با اولین حمله به سیستم‌های سرویس‌دهنده منتخب‌تان، اطلاعات شما نیز افشا شده و سرمایه‌تان را از دست می‌دهید.

از طرف دیگر، نگهداری اطلاعات والت در یک دستگاه شخصی و فیزیکی، می‌تواند روش امن‌تری باشد، ولی احتمال گم‌شدن، سوختن، ضربه‌خوردن و خراب‌شدن وسایل فیزیکی مثل گوشی، هارد و لپ‌تاپ یا فلش، همیشه وجود دارد. بنابراین یکی از مهم‌ترین نکاتی که در این دنیای پر از رمز و راز باید به آن توجه کنید، انتخاب یک والت امن و معتبر است. فراموش نکنید که شما هیچ‌گاه صدها میلیون پول را در یک کیف پول کاغذی حمل نمی‌کنید و رمز ارزهای شما در یک والت نامعتبر، درست مثل قراردادن میلیون‌ها دلار پول در یک کیف شفاف و شکننده است!

داشتن یک روش جایگزین

هیچ‌گاه تمام سرمایه خود را تنها در یک نقطه متمرکز نکنید و این موضوع، نه تنها در دنیای ارز دیجیتال، بلکه در همه بخش‌های زندگی، اهمیت دارد. همیشه یک نقشه جایگزین داشته باشید و به این فکر کنید که در صورت عدم دسترسی به والت خود، چه روش‌های پشتیبانی در نظر گرفته‌اید؟

از اطلاعات مهم و ضروری خود مثل والت‌تان، حتما بک‌آپ بگیرید و در یک جای بسیار امن و مطمئن، نگهداری کنید. حالا و در آخرین بخش مقاله، اجازه دهید که نیم‌نگاهی به نحوه شروع کار در این دنیای مدرن بیندازیم!

شروع فعالیت در دنیای رمز ارزها برای مبتدیان

رمز ارزها در گوشی هوشمند

در آغاز کار، شما به یک صرافی ارز دیجیتال نیاز دارید. یک صرافی کریپتوکارنسی، پلتفرم آنلاینی است که امکان تعامل مالی یا همان تریدکردن را در اختیار شما می‌گذارد. انواع صرافی‌ها، با انتخاب یک فضای مناسب و ساده، امکان انجام انواع تراکنش‌ها را برای شما فراهم می‌کنند. برای شروع کار در حوزه کریپتوکارنسی، باید این مراحل را پشت سر بگذارید:

۱- ساخت اکانت

بعد از انتخاب یک صرافی معتبر مثل والکس، باید یک اکانت در آن صرافی بسازید. هر صرافی، ساز و کار اختصاصی برای ایجاد حساب و احراز هویت کاربران خود دارد. پس از ساختن اکانت، ممکن است فرآیند احراز هویت شما تنها در چند دقیقه انجام شده یا چند روز طول بکشد. پس از احراز هویت و تایید اکانت، مرحله بعدی کارتان شروع می‌شود.

۲- خرید رمز ارز

به‌محض احراز هویت و تایید حساب کاربری، می‌توانید اولین خرید رمز ارز خود را انجام دهید. برای خرید یک رمز ارز، هزاران ارز دیجیتالی مختلف در مقابل شما وجود خواهند داشت و می‌توانید هر کدام را به هر میزان که بخواهید، بخرید. هر صرافی، روش خاص خود را دارد، اما به‌صورت کلی با انتخاب یا وارد کردن حروف اختصاری رمز ارز مورد نظر و تعیین میزان ارز، می‌توانید ارز دیجیتال بخرید. برخی از مشهورترین رمز ارزها و نام اختصاری آن‌ها، شامل موارد زیر هستند:

  • بیت‌کوین BTC
  • اتریوم ETH
  • دوج‌کوین DOGE
  • تتر USDT
  • یو.اس.دی کوین USDC
 بیشتر بخوانید: کردیت کارت چیست؟

انتخاب روش ذخیره‌سازی

انواع والت

همه آدم‌ها بدون شک می‌خواهند که ارزهای دیجیتالی خود را در یک والت امن و معتبر ذخیره کنند. برخی صرافی‌ها به‌صورت پیش‌فرض تمام دارایی شما را در یک والت و در فضای ابری ذخیره خواهند کرد و برخی دیگر، این امکان را در اختیار شما می‌گذارند که نوع والت خود را انتخاب کنید. شما می‌توانید Hot Wallet یا Cold Wallet را انتخاب نمایید که ترجمه مستقیم آن‌ها کیف پول سرد و کیف پول گرم است و هر کدام، به نوعی از روش ذخیره‌سازی اشاره دارند:

Hot Wallet

کیف پول گرم یا هات والت، روش ذخیره‌سازی آنلاین است. در این حالت، شما می‌توانید از طریق گوشی، تبلت یا لپ‌تاپ، به کیف پول خود دسترسی داشته باشید. در صورتی که میزان امنیت وسایل شخصی شما معمولی است و احتمال هک‌شدن شما وجود دارد، بهترین روش استفاده از کیف پول گرم است.

با کیف پول گرم می‌توانید در یک فضای ابری و مطمئن، سرمایه خود را حفظ کنید. هر چند برخی کاربران عقیده دارند که میزان امنیت پلتفرم‌های ابری، کافی نیست و در این حالت، ترجیح می‌دهند از کیف پول سرد استفاده کنند.

Cold Wallet

کیف پول سرد یا کلد والت، به اینترنت دسترسی ندارد و اطلاعات شما را در یک فضای آفلاین ذخیره می‌کند. در این حالت می‌توانید اطلاعات کریپتوکارنسی خود را در یک فضای ذخیره‌سازی مجزا مثل هارد یا فلش، ذخیره کنید. با انتخاب این روش، یک کد خصوصی برای شما ارسال می‌شود که راه دسترسی شما به والت‌تان است. با گم‌کردن این کد خصوصی، همه سرمایه شما از بین خواهد رفت. پس اگر احساس می‌کنید که فراموش‌کار هستید یا نگهداری از این کد برای شما سخت است، بدون شک باید کیف پول گرم را انتخاب نمایید.

۳- آغاز فعالیت در دنیای رمز ارزها

پس از تعیین نوع صرافی، انتخاب نوع کیف پول و خرید ارز دیجیتال، می‌توانید فعالیت خود را در این دنیا شروع کنید. برخی کاربران تنها برای خرید و فروش مداوم رمز ارز و همان ترید کردن برای کسب سود، وارد این دنیا می‌شوند. این کار، به تخصص کافی نیاز دارد و اگر شما هم می‌خواهید این مسیر را طی کنید، باید حتما اطلاعات لازم را به‌دست آورید.

برخی دیگر کاربران، برای استفاده روزمره و عادی خود، دوست دارند استفاده از کریپتوکارنسی‌ها را آغاز کنند. خرید و فروش عادی با ارز دیجیتال یا حتی کار با مجموعه‌های برون‌مرزی و دریافت حقوق خود از این طریق، برای این کاربران جذابیت دارد.

مزیت‌های مختلف کریپتوکارنسی، باعث شده که افراد بیشتری روز به‌روز، به سمت استفاده از این فضا، هدایت شوند و اگر شما هم دوست دارید نیم‌نگاهی به مدرن‌ترین روش تعامل مالی دنیا بیندازید، بهتر است هر چه سریع‌تر یک اکانت برای خود بسازید و با مبلغ بسیار کم، خرید و فروش خود را شروع نمایید.

علاوه بر تمام مزایای رمز ارزها، برخی صرافی‌های معتبر با ارائه امکانات جذاب و سودآور، ورود به این دنیا را به یک امتیاز مثبت برای همه مردم، تبدیل می‌کنند. برای مثال، ارائه خدمات بی‌نظیری هم‌چون وام ارز دیجیتال در والکس، بدون شک یک فرصت عالی برای اغلب مردم است و شما هم می‌توانید به‌راحتی از آن استفاده کنید. کافی است در این پلتفرم یک اکانت بسازید و از امکانات آن، بهره ببرید.

بیشتر بخوانید: وام ارز دیجیتال چیست؟

ارز دیجیتال، روشی تازه و امن برای تراکنش‌های اقتصادی

دنیا هر لحظه به سطح تازه‌ای از پیشرفت می‌رسد و ارز دیجیتال، بدون شک یکی از نقاط عطف پیشرفت بشر بود. انسان‌ها با کمک کریپتوکارنسی، می‌توانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن و بدون درگیرشدن با چالش‌هایی مثل قوانین مختلف، مرزها و فاصله زمانی یا حتی تفاوت ارز کشورهای مختلف، تعامل مالی انجام دهند. ارز دیجیتال، فرصت انجام این کار را برای همه ما فراهم کرده است و بدون شک، شناخت هرچه بهتر و دقیق‌تر آن و شروع استفاده از این روش مدرن، می‌تواند فعالیت‌های آتی ما را در زندگی، راحت‌تر کند. پس پیشنهاد می‌کنیم در اولین فرصت، در یکی از پلتفرم‌ها و صرافی‌های معتبر، یک اکانت بسازید، والت خود را تعیین کنید و در دنیای رمز ارز، قدم بگذارید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا