سرگرمی

آزمون یوس ترکیه چیست؟ صفر تا صد هزینه ها و شرایط ثبت نام

این روزها که بیشتر از هر زمان دیگری با دغدغه‌ی مهاجرت‌ تحصیلی مواجه هستیم، نام کشورهای مختلفی را به عنوان مقصد می‌شنویم. با وجود آنکه انتخاب طیف گسترده‌ای از افراد کشورهای اروپایی و یا کانادا و استرالیاست، اما ممکن است بسیاری از افراد هم به دلایل متعددی ترجیح بدهند کشورهای نزدیک‌تری همچون ترکیه را برای مهاجرت خود انتخاب کنند. لازم است بدانید که این کشور هم دانشگاه‌های بسیار معتبری دارد و شرط پذیرش در بسیاری از آن‌ها، قبولی در آزمون یوس و دریافت مدرک آن است.

مهاجرت تحصیلی، دغدغه‌ی بسیاری از دانشجویان

مهاجرت تحصیلی یا کاری دغدغه‌ی امروز و دیروز نیست. از گذشته‌های دور بسیاری از افراد به قصد تجربه‌ی فرصت‌های متفاوت و ارتقاء جایگاه خود، گزینه‌ی مهاجرت را انتخاب کرده‌اند. بدون تردید تجربه‌ی امروز ما از پروسه‌ی مهاجرت، بسیار راحت‌تر و منظم‌تر از روزگار گذشته است. همین حالا کافیست که دانشگاه و کشور مقصد خود را انتخاب کنید تا بیشتر مراحل باقی‌مانده را به صورت آنلاین پشت سر بگذارید.

اما در اینکه کدام دانشگاه و درواقع کدام کشور را به عنوان مقصد خود انتخاب کنید، عوامل زیادی تعیین کننده هستند. برای بسیاری از رشته‌ها در کشورهای خاصی، امکان رشد بیشتری وجود دارد. مضاف بر این، ممکن است خودتان هم به دلایل متعددی ترجیح‌تان کشور یا کشورهای خاصی باشد. در این میان، ترکیه می‌تواند به دلایل مختلفی، از جمله نزدیک بودن و سهولت بیشتر در رفت‌وآمد، و شباهت فرهنگی بیشتر با کشور ایران (به نسبت کشورهای اروپایی و امریکایی) ترجیح بسیاری از افراد باشد. ضمن اینکه باید در نظر داشته باشیم این کشور دانشگاه‌های معتبری هم دارد که پذیرای دانشجویانی از سراسر دنیا هستند.

نکته‌ی مهمی که در خصوص اخذ پذیرش از دانشگاه‌های ترکیه لازم به ذکر است، مدرک مورد تأیید این دانشگاه‌هاست. با وجود آزمون‌های پذیرش متعددی که در این کشور برای دانشجویان غیراتباع برگزار می‌شود، آزمون یوس یکی از معتبرترین و محبوب‌ترین آزمون های بین المللی پذیرش دانشجو ترکیه است.

آشنایی با آزمون یوس

معرفی مختصر آزمون یوس می‌تواند همین یک جمله باشد: «کلید پذیرش تمامی رشته‌های مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های ترکیه». این آزمون شبیه به کنکوری است که دانشگاه‌های ترکیه برای پذیرش دانشجویان خارجی برگزار می‌کنند. تا پیش از سال ۲۰۱۲ این آزمون به‌صورت جامع و جهانی برگزار می‌شد اما چندین سال است که هر دانشگاه می‌تواند آن را به‌صورت مستقل برگزار کند. سؤال‌های این آزمون در سه بخش هوش (۴۵ سؤال)، ریاضی (۳۰ سؤال) و هندسه (۵) طبقه‌بندی می‌شدند که با توجه به تغییرات مذکور، در حال حاضر تعداد و نحوه‌ی سؤالات آزمون هر دانشگاه، می‌تواند متفاوت از دیگری باشد.

 البته دو نکته را در نظر داشته باشید؛ خود اتباع ترکیه در آزمون دیگری که ÖSS نام دارد شرکت می‌کنند تا بتوانند وارد دانشگاه شوند. مضاف‌براینکه بعضی از دانشگاه‌های ترکیه آزمون یوس را برگزار نمی‌کنند و معیار پذیرش را، نتیجه‌ی آزمون سایر دانشگاه‌ها قرار می‌دهند. ناگفته نماند که دانشگاه‌هایی هم وجود دارند که پذیرش در آزمون‌های دیگری از جمله SAT را معیار قبولی دانشجویان قرار می‌دهند، اما اکثر دانشگاه‌های معتبر ترکیه به مدرک آزمون YÖS نیاز دارند.

آمادگی برای یوس ترکیه

زبان آزمون یوس ترکیه

آزمون یوس به دو زبان ترکی و انگلیسی برگزار می‌شود و شما می‌توانید با توجه به میزان توانایی خودتان، زبان این آزمون را انتخاب کنید. حتی ممکن است بعضی از دانشگاه‌ها این آزمون را به زبانی غیر از انگلیسی، مثلاً زبان فرانسوی هم برگزار کنند.

بااین‌حال خیلی نگران زبان این آزمون نباشید؛ پاسخ به پرسش‌های این آزمون که در حیطه‌ی هوش و ریاضی و هندسه هستند، به حداقل دانش زبان نیاز دارند. آنچه که مهم است میزان توانمندی شما در خود مفاد آزمون، مخصوصاً ریاضی است!

زمان برگزاری آزمون یوس

لازم است بدانید از آنجایی که این آزمون دیگر به شکل سراسری برگزار نمی‌شود، در حال حاضر هم زمان برگزاری ثابت و مشخصی ندارد. درواقع هر دانشگاه زمان ثبت‌نام مخصوص به خودش را دارد و شما نیز باید با توجه به دانشگاه مقصدتان، برای شرکت در آزمون برنامه‌ریزی کنید. بااین‌حال، بازه‌ی زمانی برگزاری این آزمون‌ها از اواسط ماه آوریل (اواخر فروردین) شروع می‌شود و تا اوایل ژوئن (اواسط خرداد)، به مدت دو ماه ادامه می‌یابد. ثبت نام آزمون نیز نزدیک به ۲ ماه پیش از آن، در حدود فوریه، آغاز می‌شود.

محل برگزاری آزمون یوس

طبعاً محل برگزاری این آزمون هم توسط هر دانشگاه جداگانه مشخص می‌شود. با اینکه اغلب اوقات این آزمون در شهرهای بزرگی چون استانبول و آنکارا برگزار می‌شود، ممکن است بعضی از دانشگاه‌ها آزمون را در پردیس خودشان برگزار کنند.

آزمون جامع یوس

تعداد آزمون‌های یوس در هر سال

می‌توان گفت که اکثر دانشگاه‌های ترکیه تنها یک بار در سال این آزمون را برگزار می‌کنند. به همین دلیل بسیار مهم است که از قبل، برنامه‌ی هر دانشگاه را بررسی کرده و مطابق با همان زمان‌بندی، برنامه‌ریزی کنید. بااین‌حال، تعدادی از دانشگاه‌ها از جمله کاپادوکیا، کارابوک، باشکنت، آیدین و یلدیز تکنیک هم آزمون یوس را بیشتر از سالی یک بار برگزار می‌کنند.

محاسبه‌ی نمره‌ی آزمون یوس

آزمون یوس ترکیه به سه بخش اصلی تقسیم می‌شود و در هر بخش می‌توان حداکثر ۱۰۰ امتیاز دریافت کرد. نحوه‌ی محاسبه‌ی نمره در اکثر دانشگاه‌ها به این صورت است که برای هر پاسخ نادرست، یک چهارم نمره کسر می‌شود. با این حساب، ۴ پاسخ اشتباه می‌تواند باعث از دست دادن یک نمره از امتیاز نهایی شما شود.

حداقل نمره‌ی مورد نیاز برای ورود به دانشگاه‌ها، کسب نمره‌ی ترکیبی ۵۰ از سه بخش است و معمولاً نمرات زیر ۵۰ امکان پذیرش در دانشگاه‌ها را ندارند. با توجه به اینکه امکان پیش‌بینی سؤال‌های آزمون یوس از آزمون‌های برگزار شده‌ی قبلی هم وجود دارد، حتی کسب نمره‌ی کامل هم کار غیرممکنی نیست.

اگر می‌خواهید برای آزمون یوس ترکیه آماده شوید دقت کنید که بر سر قبولی در برخی از دانشگاه‌ها، مثل دانشگاه استانبول، رقابت بسیار تنگاتنگی وجود دارد. به‌صورت خلاصه این را بدانید که قبولی در دانشگاه‌های برتر ترکیه، مستلزم کسب نمره‌ی ۹۰ به بالاست.

البته همینجا لازم است نکته‌ی دیگری را هم گوشزد کنیم؛ با توجه به رقابت بالایی که بین متقاضیان ورود به دانشگاه‌های ترکیه وجود دارد، علاوه بر قبولی در آزمون یوس معیارهای دیگری نظیر نمرات دبیرستان و یا سایر مدارک تحصیلی نیز در پذیرش بعضی از دانشگاه‌های دولتی ترکیه، نقش بسزایی دارند.
برنامه‌ریزی برای آزمون یوس

سؤال‌ها و منابع آزمون یوس

مانند هر آزمون جامع دیگری، آزمون YÖS هم در بخش‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شود و شرکت‌کنندگان برای قبولی در این آزمون، به کسب نمره‌ی حداقلی و بیشتر از آن در هر بخش، نیاز دارند.

مباحث آزمون یوس ترکیه عبارت‌اند از:

سؤالات هوش

تقریباً نیمی از سؤال‌های آزمون (بین ۴۵ تا ۵۵ سؤال) به بخش هوش اختصاص دارد که از دیگر بخش‌ها بیشتر است. البته برخلاف عنوان این بخش، پاسخ دادن به این پرسش‌ها به میزان هوش خیلی بالایی نیاز ندارد! درواقع، تکرار و تمرین می‌تواند خیال شما را از بابت پاسخ به سؤال‌های آی‌کیو راحت کند.

سؤالات ریاضی

بخش ریاضی آزمون یوس متشکل از حدود ۳۰ سؤال است که اگر تعداد سؤال‌های کل آزمون به ۱۰۰ عدد برسد، ممکن است پرسش‌های این بخش هم تا ۴۵ عدد، افزایش پیدا کند.

با وجود اینکه پاسخ دادن به پرسش‌های این بخش چالش‌برانگیزتر از دیگر بخش‌هاست، اما بدون شک با مطالعه‌ی منابع آزمون ساده‌تر خواهد بود. پرسش‌های این بخش شامل مباحث ریاضیات پایه و بنیادین است که از توابع، مثلثات و لگاریتم شروع می‌شود و به مشتقات و انتگرال‌ها می‌رسد.

بخش ریاضی آزمون یوس ترکیه

سؤالات هندسه

حداقل تعداد سؤال‌های این بخش بین ۵ تا ۱۰ پرسش است. در این بخش مفاهیم پایه‌ی هندسی مثل زاویه‌ها، دایره‌ها، مثلث‌ها و روابط آن‌ها با یکدیگر، و همینطور هندسه‌ی فضایی مورد سنجش قرار می‌گیرند.

یکی از مهم‌ترین نکات در مورد پرسش‌های هندسه این است که گاهی اوقات، پاسخ درست همین تعداد پرسش‌ها می‌تواند دلیل برتری یک متقاضی نسبت به یک متقاضی دیگر شود. بسیاری از مواقع کم بودن تعداد پرسش‌های این بخش باعث می‌شود شرکت‌کنندگان این آزمون، اهمیت بخش هندسه را نادیده بگیرند؛ غافل از اینکه تسلط بر این بخش می‌تواند یک مزیت استراتژیک به حساب بیاید!

قبولی در آزمون یوس

علاوه بر شرایط عمومی هر آزمون جامعی که مستلزم مطالعه‌ی بالا و تمرین و تمرکز کافی است، شما می‌توانید برای قبولی در این آزمون با تهیه‌ی کتاب‌ها یا ثبت‌نام در کلاس‌هایی که این کتاب‌ها را پوشش می‌دهند، از پیش آماده شوید. این کلاس‌ها هم به صورت حضوری و هم به‌صورت آنلاین برگزار می‌شوند و چیزی بین ۶ تا ۹ ماه زمان لازم است تا بر تمام مباحث آزمون تسلط پیدا کنید.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که حتی اگر نمره‌ی بالایی در آزمون یوس ترکیه کسب کنید، باز لازم است یک دوره‌ی ۶ ماهه‌ی زبان ترکی را پشت سر بگذارید تا بتوانید در دانشگاه ثبت نام کنید.

شرط سنی شرکت در آزمون یوس ترکیه

نکته‌ی جالبی که در خصوص این آزمون وجود دارد، عدم محدودیت سقف سنی آن است. هر فردی که دوره‌ی دبیرستان را پشت سر گذاشته باشد، می‌تواند در این آزمون ثبت‌نام و شرکت کند.

نکته‌ی مهم در خصوص این آزمون، سخت‌گیری نسبت به هرگونه تقلب است. این امر می‌تواند منجر به اخراج فرد خاطی از سیستم آموزشی ترکیه و از دست دادن شانس ادامه‌ی تحصیل در این کشور شود.

پاسخنامه چهارگزینه‌ای

نحوه‌ی ثبت‌نام در آزمون یوس

 همان‌طور که توضیح داده شد هر دانشگاهی زمان به‌خصوص خود را برای اجرای این آزمون دارد. توصیه‌ی ما به شما این است که سایت دانشگاه‌های مدنظرتان را بررسی کنید و در بازه‌ی حدودی اعلام شده، برای شرکت در این آزمون ثبت‌نام کنید. ضمن اینکه اگر این آزمون در هر سال تغییراتی احتمالی داشته باشد، با مراجعه به وب‌سایت دانشگاه می‌توانید از آن تغییرات نیز باخبر شوید. مراحل ثبت نام در آزمون یوس به شکل زیر است:

  • ورود به سایت دانشگاه مدنظر
  • مطالعه‌ی دفترچه‌ی آزمون
  • پیدا کردن محل برگزاری آزمون
  • تکمیل اطلاعات مورد نیاز در سایت دانشگاه
  • پرداخت ارزی هزینه‌ی آزمون
  • شرکت در آزمون در زمان مقرر!

هزینه‌ی آزمون یوس ترکیه

دانشگاه‌‎های مختلف ترکیه هزینه‌های متفاوتی برای شرکت در این آزمون دریافت می‌کنند. درحالی‌که هزینه‌ی شرکت در آزمون دانشگاه‌های دولتی بیشتر است، دانشگاه‌های خصوصی هزینه‌ی کمتری دارند. اما اگر بخواهیم برآوردی حدودی از هزینه‌ی این آزمون داشته باشیم، می‌توانیم از رقمی بین ۱۰۰ تا ۱۳۰۰ لیر صحبت کنیم. ضمن اینکه برخی از دانشگاه‌ها مانند دانشگاه‌ آنکارا ممکن است این هزینه را به دلار دریافت کنند. این مبلغ ممکن است بین ۲۰ تا ۷۰ دلار، متغیر باشد.

هزینه‌ی ثبت‌نام آزمون یوس ترکیه

این رقم در مقایسه با دیگر آزمون‌های مورد نیاز برای اخذ پذیرش در دانشگاه‌های خارجی (و البته مقاطع بالاتر) می‌تواند رقم به‌صرفه‌ای به نظر برسد. برای مثال؛ شرکت در آزمون های زبانی مثل آزمون آیلتس و تافل بالای ۲۰۰ دلار هزینه دارد، مضاف‌براینکه مبالغی چون اپلیکیشن فی و مبلغ گزارش آزمون هم به این هزینه اضافه می‌شود. آزمونی که از این لحاظ هزینه‌ی نزدیک‌تری به یوس ترکیه دارد، آزمون دولینگو است که مبلغ شرکت در آن حدود ۵۹ دلار است.

مهاجرتی نزدیک با آزمونی به نام یوس

اگر دوست داشته باشید پیش از ورود به مقطع دانشگاه در کشور خودتان، مهاجرت تحصیلی را تجربه کنید، یا اگر پیش از این شرایط خواندن مقطع کارشناسی را نداشته‌اید و تازه تصمیم به ورود به دانشگاه را گرفته‌اید، و یا حتی اگر می‌خواهید برای بار دوم یا چندم در مقطع کارشناسی تحصیل کنید، کشور ترکیه می‌تواند یکی از گزینه‌های خوب برای ادامه‌ی تحصیل و تجربه‌ی زندگی در یک کشور و فرهنگ جدید برای شما را رقم بزند. تنها کافیست در آزمون پذیرش غیراتباع دانشگاه‌های این کشور، یعنی آزمون یوس شرکت کنید و به سمت برنامه‌های جدید خود پیش بروید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا