بازی ایکس باکسبازی پلی استیشنبازی کامپیوتربازی ویدیویی

پلتفرم های آنلاین بازی، از بتل نت تا استیم

اولین باری که فارغ ز غوغای جهان تا ساعت ۱۲ شب در کلوپ بازی می‌کردم، رویایی در ذهن من نقش بست که ای کاش گیم‌نتی وجود داشت که هیچوقت تعطیل نشود. حالا ۱۵ سال از آن روزها گذشته و دیگر خبری از سی‌اس ۱.۶ و کالاف ۴ نیست اما گیم‌نت‌هایی به وجود آمده‌اند که ۲۴ ساعته باز هستند و گیمرها را از سراسر جهان به یکدیگر متصل می‌کنند. نام این گیم نت‌ها، پلتفرم های آنلاین بازی (Online Platform Games) است.

اگر تا الان فقط اسم این پلتفرم‌ها را شنیده‌اید و دوست دارید که با آن‌ها بیشتر آشنا شوید به شما توصیه می‌کنیم که با ما همراه باشید. زیرا در ادامه به صورت کامل پلتفرم‌های آنلاین بازی مانند استیم، اپیک گیمز و … را بررسی و بهترین آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

پلتفرم استیم (Steam)

پلتفرم استیم

شاید نام استیم را شنیده باشید، یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم های آنلاین بازی که کار خود را در سال ۲۰۰۳ و با عرضه انحصاری نسخه ۱.۴ کانتر استرایک آغاز کرد. استیم اولین قدم‌های خود را در قالب فروشگاهی برای Valve آغاز کرد و پس از ۲۰ سال روی نقطه‌ای ایستاده که از آن به‌عنوان یکی از پایه‌های اصلی تاریخچه بازی ویدئویی یاد می‌کنند. در واقع شاید بتوان گفت که صنعت بازی‌های ویدیویی، محبوبیت و پیشرفت فعلی خود را مدیون عواملی همچون استیم است.

هر چند بسیاری از بازیگران بزرگ صنعت بازی‌سازی همچون اکتیویژن، بتسدا و EA سیاست ضد استیم را در پیش گرفته‌اند اما هنوز هم طیف وسیع و متنوعی از بازی‌ها در ژانرهای گوناگون در این فروشگاه یافت می‌شوند. استفاده از استیم رایگان است اما برای دسترسی به امکانات بیشتر همچون اضافه کردن دوستان باید پول پرداخت کنید.

یکی از مواردی که استیم را از دیگر استورهای بازی متمایز کرده، الگوریتم پیشنهاد بازی است. این الگوریتم بازی‌ها را بر اساس سلیقه کاربر پیشنهاد داده و عملکرد نسبتا مناسبی دارد و استفاده از آن رایگان است.

بیشتر بخوانید: تاریخچه پلتفرم استیم

پلتفرم GOG Galaxy

پلتفرم GOG Galaxy

GOG یا Good Old Games پلتفرمی برای عاشقان بازی‌های قدیمی است. کسانی که با بازی‌های سگا و میکرو بزرگ شدند حالا می‎توانند در  GOG کنار هم بیایند زیرا این پلتفرم به کانونی برای این گیمرها تبدیل شود. بازی‌های GOG بدون حقوق کپی رایت یا DRM عرضه می‌شوند. به بیان دیگر پس از خرید بازی در این پلتفرم می‌توانید آن را دانلود کرده و بدون نیاز به هربار وارد اکانت شدن بازی کنید.

کاربران در این پلتفرم قادر هستند تا بازی‌ها را خریداری، دانلود و نصب کرده و از امکانات متعدد آن استفاده کنند. GOG به‌صورت کراس پلتفرم (Cross-platform) عرضه شده و شاید یکی از بهترین پلتفرم های آنلاین بازی نباشد اما مانند یک شبکه اجتماعی، این امکان را برای کاربران فراهم کرده تا با یکدیگر چت کنند، دستاوردها را به اشتراک بگذارند و با یکدیگر دوست شوند.

پلتفرم اپیک گیمز استور (Epic Games Store)

پلتفرم اپیک گیمز

و حالا نوبت می‌رسد به کابوس استیم؛ شاید این بهترین تعریفی باشد که می‌توانیم از اپیک گیمز استور ارائه کنیم. فروشگاهی که اگرچه قدمت چندانی ندارد اما طی همین مدت کوتاه به یکی از بهترین پلتفرم‌های بازی آنلاین تبدیل شده است. اپیک گیمز ابتدا در دسامبر ۲۰۱۸ کار خود را به‌عنوان لانچر بازی فورتنایت (Fortnite) آغاز کرد و پس از مدتی به فروشگاه آنلاین بازی‌ها تبدیل شد و هیچکس فکر نمی‌کرد که توان رقابت با استیم را داشته باشد. اما یک مزیت بزرگ، اپیک گیمز را سرپا نگه داشته و آن چیزی نیست جز رایگان کردن بازی‌های مشهور. از GTA V گرفته تا واچ داگز ۳ واساسینز کرید اودیسی و بسیاری از بازی‌های مشهور در اپیک گیمز برای مدتی رایگان شدند و کاربران می‌توانستند آنها را برای همیشه به آرشیو بازی‎‌های خود اضافه کنند.

در آن روی سکه، اپیک گیمز هنوز ویژگی‌های مهمی مانند ذخیره‌سازی ابری را اضافه نکرده است. علاوه‌بر این، ظاهر و طراحی آن از ژوئیه ۲۰۱۹ تغییر نکرده و بسیار ساده است؛ صادقانه بگوییم، استفاده از اپیک گیمز چندان سرگرم‌کننده نیست.

هر چند در اواسط سال ۲۰۲۳ اپیک گیمز مجبور شد به دلیل مشکلات اقتصادی بسیاری از کارمندان خود را تعدیل کند اما نباید فراموش کرد که Epic Games در اوایل مسیر است و ممکن است که بتواند برخی از چالش‌های پیش روی خود را حل کند و چه بسا گوی رقابت از همتایان خود برباید!

پلتفرم ایچ (Itch.io)

پلتفرم Itch.io

طی ده سال اخیر، بازار بازی‌ها دچار تغییراتی شده و متاسفانه در پی این تغییرات فعالیت برای استودیوهای مستقل سخت‌تر از قبل شده است. شرکت‌های مستقل یا باید به ناشران بزرگ‌تر همچون مایکروسافت، سونی یا EA بپیوند یا در غیر این‌صورت بازی را با حداقل بودجه ممکن تولید کنند. Itch.io برای حمایت از این بازی‌ها متولد شد و حالا حجم وسیعی از بازی‌های مستقل در آن یافت می‌شوند.

ایچ همه ویژگی‌هایی که از یکی از بهترین پلتفرم های آنلاین بازی انتظار داریم را دارد و در آن می‌توانید بازی‌ها را سرچ کرده، دسته‌بندی کنید و به فروم‌های گفت‌وگو بپیوندید.

پلتفرم اوریجین (Origin)

اوریجین

اوریجین یکی از پلتفرم های آنلاین بازی است که مدیران EA آن را برای رقابت با استیم و در سال ۲۰۱۱ راه‌اندازی کردند. در این فروشگاه ریز و درشت بازی‌های عرضه‌شده از سوی EA ازجمله فیفا، بتلفیلد، نید فور اسپید، مس افکت و … را پیدا خواهید کرد. در واقع تنها راه دسترسی اورجینال به بازی‌های EA استفاده از اوریجین است. با این حال اوریجین ویژگی‌های چندان جذابی ندارد و همین دلیل منجر شده تا محبوبیت خود را از دست بدهد. در نهایت EA تصمیم گرفته تا اوریجین را در آینده‌ای نزدیک با فروشگاه دیگری یعنی EA Play جایگزین کند. البته هنوز فعالیت اوریجین به پایان نرسیده و برای دانلود فیفا باید از این فروشگاه اقدام کنید.

بیشتر بخوانید: تاریخچه پلتفرم اوریجین

پلتفرم بتل نت (Battle.Net)

پلتفرم بتل نت

«بلیزارد بتل نت فروشگاهی برای ورود به دنیای بلیزارد و اکتیویژن است.» جمله‌ای که خواندید، تعریف رسمی بتل نت از این فروشگاه است اما چرا آن را در لیست بهترین پلتفرم‌های بازی آنلاین قرار می‌دهیم؟ اولین دلیل عملکرد این فروشگاه است؛ بلیزارد، بتل نت را راه‌اندازی کرد تا در قالب لانچری برای بازی‌های این شرکت عمل کند. در واقع گیمرها با یک پلتفرم به همه بازی‌های این شرکت دسترسی دارند.

بتل نت یک فروشگاه تمام عیار است و سرورهای مناسبی برای بازی مولتی‌پلیر ارائه می‌کند. در این پلتفرم می‌توانید با دیگر گیمرها چت کرده، به بازی‌ آن‌ها بپیوندید و با یکدیگر دوست شوید. همچنین این فروشگاه در مناسبت‌های گوناگون تخفیف مناسبی روی بازی‌ها گذاشته تا خرید ارزان‌تری را تجربه کنید.

پلتفرم یوپلی (Uplay)

پلتفرم آنلاین بازی یوپلی

یوپلی یا یوبیسافت کانکت، دروازه‌ی ورود به بازی‌های یوبیسافت است. شرکتی که آن را با فرانچایزهای بزرگی همچون اساسینز کرید، فارکرای، رینبو، درایور و … می‌شناسیم و حالا فروشگاه خود را راه‌اندازی کرده تا گیمرها در یک پلتفرم به بازی‌های Ubisoft دسترسی داشته باشند.

یوپلی اولین بار همراه با عرضه اساسینز کرید II و در سال ۲۰۰۹ عرضه شد تا تجربه‌ی یکپارچه‌ای را برای طرفداران بازی‌های یوبیسافت رقم بزند. در نهایت در سال ۲۰۲۰ نام این مورد از پلتفرم های آنلاین بازی به یوبیسافت کانکت (Ubisoft Connect) تغییر کرد تا با دیگر پلتفرم‌های یوبیسافت ادغام شود. یوبیسافت کانکت کراس پلتفرم است و می‌توانید در کنار گیمرهای دیگر پلتفرم‌ها بازی کنید و محدودیت‌ها را کنار بگذارید.

پلتفرم هامبل باندل (Humble Bundle)

هامبل باندل

تا این لحظه هفت مورد از بهترین پلتفرم‌های بازی آنلاین را معرفی کردیم. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که کدامیک از این پلتفرم‌ها بیشترین تخفیف را ارائه می‌دهد؟ هامبل باندل فروشگاهی است که در سال ۲۰۱۰ تاسیس شد و علاوه‌بر حمایت از خیریه‌ها به دلیل تخفیف‌های مناسب شناخته می‌شود.

هامبل این امکان را برای گیمرها فراهم کرده تا هنگام خرید بازی‌ها از موسسه‌های خیریه هم حمایت کنند. فراتر از این مورد، باندل‌های بسیاری در این فروشگاه یافت می‌شوند که چند بازی در آن‌ها قرار گرفته و قیمت ارزان‌تری نسبت به نسخه اصلی دارند.

سرویس Humble Choice هم اشتراکی از بازی‌های متعدد است که گیمرها با پرداخت هزینه ماهانه، به مجموعه وسیعی از بازی‌ها دسترسی دارند. هامبل باندل اگرچه به اندازه دیگر پلتفرم های آنلاین بازی دیده نشده اما قطعا ارزش امتحان کردن را دارد.

پلتفرم گارنا (Garena)

پلتفرم گارنا

اگر بیش از ۳۰ سال دارید پس احتمالا گارنا را به‌عنوان بستری برای دوتا بازی کردن می‌شناسید اما دیگر خبری از دوتا نیست. گارنا بازی‌های اختصاصی خود ازجمله کالاف دیوتی موبایل، فری فایر و چندین بازی دیگر را عرضه کرده و برای بازی کردن آنها باید از خدمات Garena استفاده کنید.

پلتفرم گارنا فراتر از یک فروشگاه، جامعه‌ای برای گیمرها است تا در کنار یکدیگر در مسابقات شرکت کنند. ارز مجازی این فروشگاه هم گارنا شلز نام دارد و این شرکت با معرفی گارنا شلز، ارزی را راه‌اندازی کرد که در کلیه بازی‌های آنها کاربرد دارد. گارنا شلز را می‌توانید در کالاف دیوتی، فری فایر و … استفاده کنید و نیازی به خرید ارز مخصوص این بازی‌ها ندارید.

پلتفرم ریزر گلد (Razer Gold)

ریزر گلد و سیلور

باور غلطی که نسبت به ریزر وجود دارد، قیمت بالای محصولات این شرکت است. تاریخچه ریزر را محصولات گران‌قیمت تشکیل می‌دهند اما برخلاف همیشه، سرویس بازی‌های این شرکت یعنی ریزر گلد در کنار قیمت مناسب، دسترسی شما به بیش از ۱۰۰ بازی را فراهم می‌کند.

بازی‌های این شرکت از ویندوز گرفته تا اندروید و دیگر سیستم‌عامل‌ها را شامل می‌شوند و ریزر برای همه گیمرها برنامه دارد. با استفاده از ریزر گلد می‌توانید پرداخت‌های ارزی کلیه بازی‌های لیست این سرویس را پرداخت کنید و با یک تیر، بیش از صد نشان بزنید. ریزر سیلور هم سرویس پاداش ریزر است که به گیمرها پرداخت می‌شود تا از بازی کردن درآمد داشته باشند.

پلتفرم ویندوز استور (Windows Store)

ویندوز استور

اگر کاربر ویندوز باشید، پس حتما Windows Store روی کامپیوتر شما هم نصب است اما آیا تا حالا به آن توجه کرده‌اید؟ فروشگاه ویندوز اگرچه قدمت چندانی ندارد اما حجم وسیعی از بازی‎‌ها ازجمله انحصاری‌های مایکروسافت را ارئه می‌دهد. فراتر از بازی‌ها، استور سرشار از برنامه‌های کاربردی برای ویندوز است و اگر به‌دنبال فروشگاهی برای بازی و برنامه هستید پس استور مناسب شماست.

با این حال باید بگوییم که سیستم پیشنهاد برنامه و بازی ویندوز استور افتضاح است؛ این سیستم چندین بازی ارزان قیمت گوشی‌های هوشمند را به شما نشان می‌دهد و در این بین چند مورد از بهترین انحصاری‌های مایکروسافت را هم پیدا خواهید کرد. به هرحال برای استفاده از استور حتی نیازی به نصب برنامه مجزا ندارید و همه چیز برای شما آماده است.

انتخاب از میان بهترین پلتفرم های آنلاین بازی

در مقاله‌ای که خواندید، ۱۱ پلتفرم آنلاین بازی را به شما معرفی کردیم که هرکدام از آنها ویژگی‌های خاص خود را دارند. با این حال اگر به‌دنبال تجربه یکپارچه‌ای از گیمینگ هستید پس باید چند مورد از پلتفرم های آنلاین بازی را نصب کنید تا به جدیدترین آثار شرکت‌های بزرگی همچون یوبیسافت و EA دسترسی داشته باشید.

شما کدام پلتفرم را انتخاب می‌کنید؟ از طرفداران قدیمی و سرسخت استیم هستید یا به صف طرفداران اپیک گیمز پیوسته‌اید؟ حتما نظرات خود را در کامنت‌ها به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا