اپلیکیشن موبایل

مقایسه تیدال و اسپاتیفای؛ کدام اپلیکیشن آنلاین موسیقی بهتر است؟

در یک عصر دلگیر پاییزی یا یک روز گرم و آفتابی به چه چیزی نیاز دارید؟ زمانی که از هیاهوی جهان خسته شده‌اید، چه چیزی شما را آرام می‌کند؟ بدون تردید، موسیقی همان جادوی دلنشینی است که به اغلب ما کمک می‌کند تا آرامش گم شده‌ی خود را پیدا کنیم. اما شما برای پیدا کردن آهنگ‌های دلخواه خود از کدام پلتفرم‌های موسیقی استفاده می‌کنید؟ در سال‌های اخیر شاهد ظهور سرویس‌های آنلاین استریم موسیقی زیادی هستیم که هر کدام طرفداران خاص خود را دارند. در این میان تیدال (tidal) و اسپاتیفای (spotify) در لیست بهترین‌های صنعت استریمینگ موسیقی قرار می‌گیرند و بین هواداران موسیقی و پادکست بسیار محبوب هستند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب به مقایسه تیدال و اسپاتیفای بپردازیم و ویژگی‌های هر کدام را بررسی کنیم.

اگر شما هم به دنبال انتخاب یک پلتفرم به اشتراک‌گذاری موسیقی هستید، توصیه می‌کنیم تا انتها با ما همراه باشید.

تیدال چیست؟

تیدال

تیدال (TIDAL) یک سرویس استریم موسیقی با آرشیوی از میلیون‌ها آهنگ است که برخی از آنها فقط در این برنامه یافت می‌شوند. از پادکست، موزیک ویدئو و پخش زنده کنسرت گرفته تا پلی‌لیست‌های جذاب در این پلتفرم وجود دارند و می‌توان در دیوایس‌های مختلف از جمله رایانه، تلفن هوشمند، تبلت‌ها و … به آن‌ها گوش داد.

سرویس استریم موسیقی تیدال در ابتدا متعلق به گروهی از نوازندگان ازجمله آلیشیا کیز، بیانسه، کانیه وست، مدونا، ریحانا، کریس مارتین از کلدپلی و … بود که در سال ۲۰۲۱ شرکت Square آن را با قیمتی در حدود ۳۰۰ میلیون دلار خریداری کرد. Tidal علاوه‌بر حق امتیاز، ۱۰ درصد از درآمد خود را به هنرمندان اختصاص می‌دهد که در مقایسه با سایر پلتفرم‌ها بیشتر است. تیدال در نسخه‌های رایگان و اشتراکی در دسترس است که هرکدام از آنها ویژگی خاص خود را دارند.

اسپاتیفای چیست؟

اسپاتیفای

اسپاتیفای (Spotify) را اغلب افراد به‌ عنوان پادشاه سرویس‌های استریم موسیقی می‌شناسند. این برنامه آرشیوی میلیونی از موسیقی، پادکست و ویدیو است که این امکان را به کاربران خود می‌دهد تا در لحظه به آنها گوش دهند. از راک دهه ۶۰ و موسیقی پاپ و جز دهه ۴۰ میلادی گرفته تا هوی متال را می‌توانید در این برنامه پیدا کنید. اسپاتیفای الگوریتم قدرتمندی برای پیشنهاد موسیقی دارد که بر اساس آهنگ‌هایی که قبلا به آن‌ها گوش داده‌اید عمل می‌کند. آرشیو پادکست‌های این برنامه بسیار گسترده و مناسب است و هر موضوعی که بخواهید را می‌توانید در پیدا کنید.

Spotify کاملا رایگان است اما بسیاری از ویژگی‌های آن در نسخه رایگان در دسترس نیستند و باید اشتراک را خریداری کنید. حالا شما به ما بگویید، آیا تیدال می‌تواند بزرگ‌ترین پلتفرم موسیقی جهان یعنی اسپاتیفای را به چالش بکشد؟

بیشتر بخوانید: اسپاتیفای چیست؟

مقایسه تیدال و اسپاتیفای

در این قسمت برای آشنایی بیشتر با هر دو سرویس، به بررسی ویژگی‌ها و مقایسه تیدال و اسپاتیفای می‌پردازیم تا به راحتی پلتفرم مناسب خود را انتخاب کنید.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر آرشیو موسیقی

علی‌رغم اینکه برخی از هنرمندان درخواست کردند تا آثار آنها از اسپاتیفای حذف شود اما هنوز هم Spotify بزرگ‌ترین آرشیو موسیقی را در اختیار دارد. بنا به آخرین آمار، بیش از ۱۰۰ میلیون آهنگ و ۵ میلیون پادکست از هنرمندان و تولیدکنندگان مختلف در اسپاتیفای پیدا می‌شود. در مقابل، آرشیو موسیقی تیدال نیز از بیش از ۱۰۰ میلیون آهنگ، مصاحبه‌ و موزیک ویدیو تشکیل شده و به‌نظر تفاوت چندانی بین دو پلتفرم از این نظر وجود ندارد. در هر دو پلتفرم می‌توانید آهنگ‌های جدید، قدیمی، خاص و کمیاب را پیدا کنید. پس از ساخت اکانت اسپاتیفای یا تیدال دسترسی شما به آهنگ‌ها باز می‌شود و اغلب افراد بدون هیچ مشکلی می‌توانند با این پلتفرم‌ها کار کنند.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر کیفیت پخش موسیقی

کیفیت پخش موسیقی تیدال

استریم‌های اسپاتیفای با سه کیفیت یعنی ۹۶kbps ،۱۶۰kbps و ۳۲۰kbps پخش می‌شوند. در حالت رایگان کیفیت پخش نهایتا ۱۶۰kbps است اما در صورت خریداری اشتراک می‌توانید آهنگ‌ها را با کیفیت ۳۲۰kbps گوش دهید.

این در حالی است که در نسخه اشتراکی تیدال با نام HiFi موسیقی‌ها با کیفیت CD یا ۱۴۱۱kbps پخش می‌شوند که در نوع خود بی‌نظیر است. تیدال در پلن HiFi Plus پا را از این هم فراتر گذاشته و امکان گوش دادن به موسیقی با صدای Dolby Atmos و تکنولولوژی Sony 360 Reality Audio را برای کاربران فراهم کرده است. همچنین تیدال مسترز از فناوری MQA یا کیفیت پخش ۹۲۱۶kbps پشتیبانی می‌کند که این کیفیت در تصور انسان نمی‌گنجد و فقط باید آن را تجربه کنید.

 اسپاتیفای نیز وعده داده تا به‌زودی سطح HiFi را برای کاربران خود فراهم کند و کیفیت پخش را افزایش دهد اما هنوز خبری از این سطح نیست و هیچ جزئیات بیشتری هم از آن منتشر نشده است. البته در صورتی که این پلتفرم نتواند به وعده خود جامه عمل بپوشاند نه تنها تیدال، بلکه سایر پلتفرم‌های موسیقی گوی رقابت را از اسپاتیفای خواهند ربود. زیرا برای مثال در مقایسه ادیوس و اسپاتیفای می‌بینیم، در حالی که ادیوس کیفیت ۳۲۰kbps را به‌طور رایگان در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد اما کیفیت پخش آهنگ‌ها در نسخه رایگان اسپاتیفای تنها ۱۶۰kbps است.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر قیمت

اگر تبلیغات بین آهنگ‌ها برای شما آزاردهنده نیستند و کیفیت صدا چندان برای شما مهم نیست پس می‌توانید از اشتراک رایگان این پلتفرم‌ها استفاده کنید؛ اما در غیر این صورت باید نسخه پریمیوم یا پولی را تهیه کنید. در این قسمت از مقایسه تیدال و اسپاتیفای باید بگوییم که هر دو پلتفرم پلن‌های مختلفی برای کاربران درنظر گرفته‌اند که می‌توانند با توجه به نیاز خود از بین آن‌ها انتخاب کنند. در ادامه قیمت طرح‌های اسپاتیفای را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

طرحقیمتویژگی‌ها
طرح پایه (Spotify Free)رایگانامکان گوش دادن به موسیقی‌ همراه با تبلیغ، عدم امکان دانلود آهنگ‌ها و کیفیت ۱۲۸kbps
طرح پرمیوم دانش‌آموزی (Spotify Premium Student)۵.۹۹ دلار در ماهبدون تبلیغات، قابلیت دانلود موسیقی‌ها و کیفیت ۳۲۰kbps
طرح پرمیوم دو نفره (Spotify Premium Duo)۱۴.۹۹ دلار در ماهاکانت ۲ کاربره برای استفاده دو نفر، پلی‌لیست‌های Duo Mix، بدون تبلیغات، قابلیت دانلود آهنگ‌ها و کیفیت ۳۲۰kbps
طرح پرمیوم اسپاتیفای طرح خانوادگی (Spotify Premium Family)۱۶.۹۹ دلار در ماهاکانت ۶ کاربره برای استفاده خانواده ۶ نفره، پلی‌لیست‌های Family Mix، قابلیت کنترل موسیقی کودکان، بدون تبلیغ، امکان دانلود موسیقی‌ها و کیفیت ۳۲۰kbps

البته برخی از کاربران از اسپاتیفای مود شده (نسخه کرک‌ شده) استفاده می‌کنند، اما توجه داشته باشید که اسپاتیفای مود شده به دستگاه شما آسیب می‌زند. از طرف دیگر خطر مسدود شدن همیشگی اکانت در صورت استفاده از نسخه‌های کرک شده وجود دارد. به همین دلیل ما به شما توصیه می‌کنیم فقط از نسخه‌های اصلی استفاده کنید. در ادامه جدول قیمتی تیدال را مشاهده می‌کنید که عبارت است از:

طرحتک‌نفره (Individual)خانوادگی (Family)دانش‌آموزی (Student)ارتشی (Military)کارکنان خدمات عمومی (First Responder)
پلن رایگان (Tidal Free)رایگانرایگانرایگانرایگانرایگان
های‌فای (Tidal HiFi)۹.۹۹ دلار ماهانه۱۴.۹۹ دلار ماهانه۴.۹۹ دلار ماهانه۵.۹۹ دلار ماهانه۵.۹۹ دلار ماهانه
های‌فای پلاس (Tidal HiFi Plus)۱۹.۹۹ دلار ماهانه۲۹.۹۹ دلار ماهانه۹.۹۹ دلار ماهانه۱۱.۹۹ دلار ماهانه۱۱.۹۹ دلار ماهانه

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر دسترسی در دستگاه‌های مختلف

دسترسی اسپاتیفای در دستگاه‌‌های مختلف

هر دو سرویس در تلاش هستند تا در تمام دستگاه‌ها در دسترس باشند؛ اما به‌نظر اسپاتیفای در مقایسه با تیدال در رسیدن به این هدف موفق‌تر بوده است. اسپاتیفای حتی در کنسول‌های پلی استیشن و ایکس باکس سری X/S هم در دسترس است و علاوه‌بر این می‌توانید از آن در ساعت‌های هوشمند و دیگر گجت‌ها هم استفاده کنید. اسپاتیفای حتی راه خود را به تلوزیون‌های هوشمند هم باز کرده است تا بتوانید به میلیون‌ها موسیقی دسترسی داشته باشید.

در مقابل می‌توانید از تیدال هم در تلوزیون‌هایی با سیستم‌عامل Android TV استفاده کنید. این برنامه در iOS هم موجود است که می‎‌توانید آن را از اپ استور دانلود کنید. با این حال Spotify Connect برگ برنده‌ی اسپاتیفای است که به مشتریان اجازه می‌دهد تا با دسترسی به اینترنت به اسپاتیفای متصل شوند و از آن استفاده کنند. تیدال هم در مقابل قول داده تا ویژگی مشابهی را با نام Tidal Connect معرفی کند تا از رقابت جا نماند.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر رابط کاربری

رابط کاربری اسپاتیفای حتی برای کاربرانی که تجربه کار با آن را ندارند هم بسیار ساده و قابل درک است. ویژگی‌های اصلی هایلایت شده‌اند تا کاربران آنها را به راحتی پیدا کند. همچنین اسپاتیفای از ماشین لرنینگ برای شخصی‌سازی تجربه کاربران استفاده کرده و نمره کامل را در این بخش دریافت می‌کند.

در مقابل، رابط‌ کاربری تیدال به گونه‌ای طراحی شده تا کاربران به آسانی پلی لیست مورد نظر خود را ایجاد کنند و آهنگ‌های دلخواه و آرتیست‌های مورد نظر خود را پیدا کنند. همچنین نوار جست‌وجوی آهنگ، پلی‌لیست‌های شخصی‌سازی‌شده، آلبوم‌های ذخیره‌شده و آهنگ‌ها در صفحه‌ی اصلی TIDAL قابل مشاهده است. اما واقعیت این است که از نظر برخی کاربران، رابط‌ کاربری تیدال کمی بی‌روح‌ورنگ است و جذابیت بصری چندانی ندارد.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر الگوریتم پیشنهاد آهنگ

مقایسه الگوریتم پیشنهاد موسیقی تیدال و اسپاتیفای

از تجربه و لذت گوش دادن به موسیقی‌های اورجینال و کمک به هنرمندان که بگذریم، سیستم پیشنهاد آهنگ یکی از اصلی‌ترین دلایل کاربران برای استفاده از سرویس‌هایی همچون اسپاتیفای، تیدال و اپل موزیک است. هر دو سرویس استریم از الگوریتم‌هایی برای یادگیری سلیقه موسیقی کاربر و پیشنهاد آهنگ استفاده می‌کنند اما نحوه کار آنها متفاوت است.

تیدال حداکثر هشت پلی‌لیست به نام My Mix برای کاربر ایجاد کرده که روی هشت ژانری که بیشتر از بقیه ژانرها به آنها علاقه دارید تمرکز می‌کند. این هشت پلی‌لیست به‌طور مرتب به‌روزرسانی می‌شوند تا آهنگ‌های جدید را پیدا کرده و در صورت تمایل پلی‌لیست را ذخیره‌ کنید تا با به‌روزرسانی از بین نرود.

در مقابل الگوریتم‌های اسپاتیفای نه‌تنها پلی‌لیست هفتگی به نام Discover Weekly را ایجاد می‌کنند، بلکه آهنگ‌ها را بر اساس ژانر و خواننده‌ی موردعلاقه کاربر پیشنهاد می‌دهد.

به‌طور خلاصه می‌توان گفت که تیدال و اسپاتیفای ویژگی‌های مشابهی برای کشف موسیقی‌های جدید دارند اما اسپاتیفای پلی‌لیست‌ها را بر اساس ژانر، سلیقه‌ی کاربر و حالت آهنگ‌ها فیلتر کرده تا یک گام فراتر از تیدال باشد.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر محتوا

محتوای ویدیویی تیدال

بیش از ۱۰۰ میلیون آهنگ و قطعه‌ی موسیقی در هر دو پلتفرم یافت می‌شود اما در این بخش از مقایسه تیدال و اسپاتیفای کاری به آهنگ‌ها نداریم. اسپاتیفای طی سال‌های اخیر به معبدی برای علاقه‌مندان به پادکست تبدیل شده و چند میلیون پادکست از ژانرهای مختلف در آن یافت می‌شوند. علاوه‌ بر تعداد پادکست‌ها، اسپاتیفای ویژگی‌های مختلفی مانند تایمر خواب، تنظیم سرعت و … را برای این بخش از کاربران خود فراهم کرده است. با این حال اسپاتیفای هنوز هم با پلتفرم‌هایی همچون کست باکس و اپل پادکست قابل مقایسه نیست و راه زیادی برای رقابت با آنها دارد.

در مقابل تیدال روی بازار پادکست‌ها تمرکز نکرده و در حوزه ویدیو فعالیت خود را گسترش داده است. بیش از ۵۰۰ هزار ویدیو مرتبط با دنیای موسیقی ازجمله موزیک ویدیو، اجراهای زنده، فیلم و مستند در این پلتفرم یافت می‌شود که بسیاری از آنها انحصاری تیدال و کاربران آن هستند.

مقایسه تیدال و اسپاتیفای از نظر به اشتراک‌گذاری

اگرچه اسپاتیفای به تنهایی یک شبکه اجتماعی نیست اما به راحتی می‌توانید محتوای آن را در فیسبوک و اینستاگرام به اشتراک بگذارید. این امکان برای کاربران فراهم شده است تا پلی‌لیست‌های خود را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارند. در مقابل تیدال نیز این امکان را به کاربر می‌دهد تا شبکه‌های اجتماعی هنرمندان را به‌طور مستقیم بررسی کند. علاوه‌بر این کاربران می‌توانند اکانت‌های فیسبوک یا توییتر خود را به تیدال متصل کنند تا به راحتی با استفاده از فید این برنامه از آخرین فعالیت هنرمندان محبوب خود مطلع شوند.

مزایا و معایب تیدال در یک نگاه

سرویس‌ استریم تیدال با برخورداری از ویژگی‌های کاربردی، طرفداران زیادی دارد. اما قطعا با محدودیت‌هایی همراه است که می‌تواند به عنوان معایب آن به‌شمار برود. مزایا و معایب این پلتفرم موسیقی را در جدول زیر می‌توانید ببینید.

مزایای تیدالمعایب تیدال
کیفیت پخش بی‌نظیرامکانات بسیار کم در سطح رایگان
قابلیت انتخاب بین کیفیت‌های پخش مختلفقیمت بسیار بالا در مقایسه با رقبا
محتوا و آهنگ‌های انحصاری از هنرمندان مشهورعدم دسترسی در دستگاه‌های مختلف
پادکست‌های مرتبط با موسیقی 
محتوا و ویدیوهای انحصاری از کنسرت‌ها، پخش زنده و پشت‌صحنه 
در دسترس بودن شعر و متن آهنگ‌ها 

     مزایا و معایب اسپاتیفای در یک نگاه

در حال حاضر اسپاتیفای یکی از برترین پلتفرم‌ها در حوزه پخش آنلاین موسیقی است، اما بدون عیب هم نیست. مزایا و معایب spotify را در جدول زیر لیست کرده‌ایم.

مزایای اسپاتیفایمعایب اسپاتیفای
پلی‌لیست‌های متنوع بر اساس ژانر، موود و سبک آهنگ‌هافاقد کیفیت‌ پخش بالا
برنامه دسکتاپ که امکان پخش فایل‌های صوتی خارج از اسپاتیفای را فراهم می‌کندکیفیت پخش نامناسب در نسخه رایگان تبلیغات آزاردهنده در نسخه رایگان
دسترسی به آلبوم‌ها پیش از عرضه جهانی در حساب‌های پرمیومعدم امکان دانلود در نسخه رایگان
در دسترس بودن شعر و متن آهنگ‌ها 
نسخه رایگان با امکانات مناسب 
بیش از چند میلیون پادکست از ژانرهای مختلف 

خرید گیفت کارت تیدال و اسپاتیفای

یکی از چالش‌های کاربران ایرانی در استفاده از سرویس‌های استریم موسیقی، خرید گیفت کارت برای دسترسی به نسخه‌ پریمیوم این سرویس‌ها است. زیرا کاربران برای خرید از پلتفرم‌های خارجی و پرداخت‌های درون برنامه‌ای به افتتاح حساب‌های بین‌المللی نیاز دارند که به دلیل تحریم‌های اعمال شده علیه ایران، این کار امکانپذیر نیست. بهترین گزینه برای کاربران ایرانی خرید گیفت کارت از سایت‌های واسطه داخلی است.

گیفت کارت اسپاتیفای به شما این امکان را می‌دهد با خرید نسخه پریمیوم به قابلیت‌های زیاد این پلتفرم مانند فراهم شدن قابلیت دانلود آهنگ و گوش دادن به آن‌ها به شکل آفلاین، دسترسی داشته باشید.

گیفت کارت تیدال هم یک راه مستقیم و بی‌دردسر برای کاربران ایرانی است که می‌خواهند اشتراک اکانت تیدال را بخرند و از امکانات جذاب آن بهره‌مند شوند. البته با توجه به اینکه این گیفت کارت قبل از ریدیم شدن انقضا ندارد، بهترین گزینه برای هدیه دادن به دیگران به شمار می‌رود.

تیدال یا اسپاتیفای؟ کدامیک را انتخاب کنیم؟

مقایسه تیدال و اسپاتیفای نشان می‌دهد که هر دو از بهترین سرویس‌های استریم موسیقی هستند و شما را راضی خواهند کرد. اما اگر به دنبال کیفیت بالاتر هستید، تیدال گزینه مناسب‌تری برای شما است. اما اگر کیفیت ۳۲۰kbps برای شما مطلوب است و دوست دارید تا آهنگ‌های جدید را کشف کنید، هوش مصنوعی اسپاتیفای و الگوریتم بی‌نظیر آن در خدمت شما هستند. هر دو برنامه قیمت نسبتا یکسانی دارند اما برای دسترسی به بالاترین کیفیت پخش در تیدال باید بیشتر از اسپاتیفای هزینه کنید.

در صورتی که تجربه کار با سرویس‌های استریم‌های موسیقی معرفی شده در این مطلب را دارید، لطفا مزایا و معایب هر کدام را برای ما بنویسید و نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا